Heeft u een vraag en wilt u graag in contact komen met onze medewerkers?

Of ga naar de contact pagina

Veelgestelde vragen

Heb je een vraag over je bestelautoverzekering? Kijk dan eerst bij onze veelgestelde vragen. Hieronder vind je per product de meest gestelde vragen.
Kom je er niet uit? Neem dan contact op met ons via info@poliscounter.nl of 088-7303636.
We helpen je graag verder!

Bestelauto voor zakelijk of particulier gebruik?

Poliscounter verzekert bestelauto’s voor zowel privé als zakelijk gebruik. Waar krijgt u bij de aanschaf van een bestelauto mee te maken? In dit artikel vertellen wij meer over de fiscale en verzekeringstechnische aspecten.

Een bestelauto is een auto met een laadruimte die voornamelijk voor het vervoer van goederen is ingericht. Als uw auto voldoet aan bepaalde eisen, kan de Belastingdienst hem aanmerken als grijs kenteken. De term grijs kenteken bestaat alleen nog in de volksmond en stamt nog uit de tijd dat het kentekenbewijs deel 1 van een bestelauto grijs was. Sinds de invoering van de kentekencard is het kleurverschil van kentekenbewijzen  tussen verschillende categorieën voertuigen verdwenen.

Een grijs kenteken zegt niets over de kleur van het kenteken. Auto’s met een grijs kenteken zijn bijna altijd bestelauto’s. Het nummerbord begint vaak met een B of een V.

Wegenbelasting en BPM

Met een officiële zakelijke bestelauto heeft u een aantal fiscale voordelen. Zo is het tarief voor de wegenbelasting lager en kunt u vrijstelling krijgen voor de BPM (Belasting Personenauto’s en Motorrijwielen). Ook kunt u de btw over de koop van de bestelauto terugkrijgen. Uiteraard mag de bestelauto, rekening houdend met de bijtelling, gerust privé worden gebruikt, maar om in aanmerking te komen voor de fiscale voordelen moet meer dan 10% van de kilometers zakelijk gereden worden. Ook moet u een btw-nummer hebben.

De bijtelling

Voor zakelijke bestelauto’s geldt net als voor personenauto’s een bijtellingspercentage van 22%. De bijtelling wordt gerekend over de cataloguswaarde inclusief BTW en BPM. Voor volledig elektrische bestelauto’s geldt in 2018 een bijtellingspercentage van 4%. Voor bestelauto’s met een datum eerste toelating van voor 2017 geldt het oude bijtellingspercentage van 25%.

De bijtelling is niet van toepassing indien er aan de hand van een rittenregistratie kan worden aangetoond dat er niet meer dan 500 privé kilometers met de bestelauto worden gereden.

Wordt de bestelauto uitsluitend zakelijk gebruikt dan kan er een verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto bij de Belastingdienst worden ingediend.

Zakelijk verzekeren

Als u de bestelauto zakelijk gebruikt, dan moet u hem ook zakelijk verzekeren. Dat is wel iets duurder dan een particuliere verzekering omdat er meer risico’s kleven aan zakelijk gebruik. Zo worden er doorgaans meer kilometers gereden en kan er sprake zijn van wisselende bestuurders. Wel kan de premie dalen als u kiest voor vergoedingen exclusief btw. Deze lagere vergoeding wordt immers gecompenseerd omdat u als ondernemer de btw van uw zakelijke uitgaven terugkrijgt.

Welke dekking?

Net als bij andere motorrijtuigverzekering heeft u de keuze uit een WA-verzekering, een beperkt cascoverzekering en een allrisk verzekering. Welke verzekering voor uw bestelauto geschikt is, hangt van een aantal factoren af, zoals de leeftijd en de dagwaarde van de auto. Maar ook als u afhankelijk bent van de bestelauto, onvoldoende geld achter de hand heeft voor vervanging en als het premieverschil maar klein is, kan dat de keuze voor een ruimere dekking rechtvaardigen.

WA dekking

De meest gekozen verzekering als u een bestelauto wilt verzekeren van ouder dan 10 jaar. De wettelijke aansprakelijkheidsverzekering is verplicht voor iedere bestelauto. De WA verzekering vergoedt de schade die u met de bestelauto toebrengt bij de tegenpartij, als u aansprakelijk bent voor de schade. Schade aan uw eigen bestelauto is dan niet verzekerd.

WA + Beperkt Casco dekking

De meest gekozen verzekering voor de bestelauto van 5 tot 10 jaar oud. Een andere benaming voor deze dekking is WA + Mini casco of WA+. Naast de WA dekking bent u ook verzekerd voor schade aan uw eigen bestelauto door gebeurtenissen zoals brand, blikseminslag en storm- en hagelschade, diefstal en inbraak en ruitbreuk, joyriding en botsing met loslopende dieren en vogels.

WA + Casco dekking

De meest gekozen verzekering voor de bestelauto jonger dan 5 jaar oud. U bent, naast de WA dekking ook verzekerd tegen alle van buiten komende onheilen. Dus ook voor schade aan uw bestelauto als u door eigen schuld bij een ongeval betrokken raakt en vandalisme. Slijtage en eigen gebrek zijn hierbij niet inbegrepen.

Meer informatie?

Neem contact op met Polsiscounter als u uw bestelauto goed wilt verzekeren. Klik op bereken uw premie en u ontvangt binnen vijf minuten een passende offerte voor uw bestelautoverzekering in uw mailbox.

 

Meer veelgestelde vragen