Heeft u een vraag en wilt u graag in contact komen met onze medewerkers?

Of ga naar de contact pagina

Groene Kaart

De groene kaart is een internationaal verzekeringsbewijs (afgekort IVB). Wanneer u naar het buitenland reist moet u dit bewijs meenemen. Mocht u dit niet bij u hebben dan kan men denken dat u niet verzekerd bent. Het aansprakelijkheidsrisico voor verkeersaansprakelijkheid van een aanhanger of caravan valt standaard onder de WA dekking van de trekkende auto. Dit geldt bijvoorbeeld als de caravan of aanhanger los raakt van de auto tijdens deelname aan het verkeer en schade veroorzaakt.

Groene kaart voor het buitenland

Wanneer u gaat rijden met een caravan of aanhanger die zwaarder is dan 750 KG, dan moet u voor bepaalde landen zoals Duitsland, Spanje en Polen voor de caravan een aparte groene kaart opvragen.

De ‘tweede’ groene kaart voor Duitsland, Polen en Spanje is nodig na het invoeren van het kentekenregistratiesysteem voor caravans ean aanhangers zwaarder dan 750 kg. In Nederland en de meeste andere Europese landen heeft u geen aparte groene kaart nodig.

Aanvragen tweede groene kaart

De tweede groene kaart moet u aanvragen bij de maatschappij waar uw auto verzekerd is. Soms vraagt men de groene kaart aan bij de verzekeraar van de aanhanger of caravan. Die zal u verwijzen naar de autoverzekeraar.
Klanten die hun auto bij de Poliscounter hebben verzekerd, kunnen met ons contact opnemen voor het aanvragen van een groene kaart voor de aanganger of caravan.
Wilt u dan de volgende gegevens sturen:

  • het merk en type van de aanhanger of caravan
  • het kenteken
  • de meldcode.

U ontvangt de groene kaart uiterlijk een week na de aanvraag.

Is het meenemen van de groene kaart verplicht?

In sommige landen bent u verplicht om de groene kaart altijd bij u te hebben:

Tunesië
Marokko
Albanië
Bosnië en Herzegovina
De Republiek Macedonië
Turkije
Israël
Oekraïne
Montenegro
Wit-Rusland

Maar het is wel verstandig om de groene kaart ook bij u te hebben als u dat niet verplicht bent. Op de groene kaart staan gegevens die onderweg van belang kunnen zijn. Bijvoorbeeld als u pechhulp bij uw verzekering heeft afgesloten. Het telefoonnummer van de alarmcentrale staat dan vermeld op uw groene kaart. Maar ook het nummer van de verzekeraarshulpdienst en van de aangesloten herstelbedrijven voor autoschade en ruitschade.

Over de groene kaart zijn vaak vragen.

Voor een uitleg van de belangrijkste begrippen
klikt u hier.