Heeft u een vraag en wilt u graag in contact komen met onze medewerkers?

Of ga naar de contact pagina

Nieuws

Boete bij een onverzekerd voertuig

Boete bij een onverzekerd voertuigWie zijn auto niet verzekert, loopt straks de kans tot driemaal per jaar een administratieve boete van € 390 te krijgen. Het bedrag kan dus oplopen tot ruim € 1100 in één jaar. Dat is aanzienlijk meer dan de wettelijk verplichte verzekering van een auto kost, te weten circa € 350.

Boete bij een onverzekerd voertuig

Wie zijn auto niet verzekert, loopt straks de kans tot driemaal per jaar een administratieve boete van € 390 te krijgen. Het bedrag kan dus oplopen tot ruim € 1100 in één jaar. Dat is aanzienlijk meer dan de wettelijk verplichte verzekering van een auto kost, te weten circa € 350.

De RDW controleert ieder geregistreerd voertuig minimaal één keer per jaar of het verzekerd is. Tot nu toe gebeurde dit steekproefsgewijs. Als uit een controle blijkt dat er geen verzekering geregistreerd staat, kan de kentekenhouder een boete krijgen. Het gaat hierbij om personen- en bedrijfsauto's en motor-, brom- en snorfietsen.In de aanloopfase hier naartoe is de RDW begonnen met het versturen van een aankondigingsbrief. De brief wordt verstuurd naar eigenaren van voertuigen waarbij geen verzekering geregistreerd staat in het verzekeringsregister. Bij deze brief zit een verklaring waarop men kan aangeven waarom het voertuig niet is verzekerd.
Als de RDW vaker dan driemaal constateert dat een auto niet is verzekerd, kan de officier van justitie de overtreder voor de strafrechter brengen. De boete voor brom- en snorfietsen bedraagt € 370.

Niet verzekerd
Op dit moment wordt jaarlijks slechts opgetreden tegen ongeveer een kwart van de kentekenhouders van de in totaal ongeveer 243.000 motorrijtuigen die als niet verzekerd geregistreerd staan. Dat vindt de bewindsman veel te weinig. In de nota staat hoe hij denkt de handhaving te versterken zodat tegen elke overtreder wordt opgetreden.
In augustus 2009 bedroeg het aantal motorrijtuigen, waarvoor geen verzekering staat geregistreerd, circa 243.000, waarvan 68.000 brom- en snorfietsen en 175.000 overige voertuigen zoals auto’s, motoren en vrachtwagens. De verwachting is dat dit aantal door dit wetsvoorstel kan worden teruggebracht naar minder dan de helft daarvan.

Wilt u weten hoeveel premie u betaalt op uw autoverzekering? Bereken uw premie vrijblijvend op http://poliscounter.nl/autoverzekering.html

Terug naar het nieuwsoverzicht