Heeft u een vraag en wilt u graag in contact komen met onze medewerkers?

Of ga naar de contact pagina

Nieuws

Dekking waterschade

Schade door regenbuien valt onder opstalverzekering en inboedelverzekering

De flinke regenbuien die over Nederland trekken kunnen natuurlijk waterschade veroorzaken. Soms valt de schade mee, maar het kan ook blank komen te staan thuis. Als door overstroming van de straten het water je huis binnenloopt, dan valt dat meestal onder de dekking van je opstalverzekering en inboedelverzekering. Alleen als je nog een “Uitgebreide dekking” hebt is dat niet het geval. Die dekking kom je tegenwoordig gelukkig bijna niet meer tegen. De moderne dekkingen “Extra Uitgebreid” en “Allrisk” verzekeren deze waterschade wel.

Schade door openstaande ramen of achterstallig onderhoud? Dan geen vergoeding

Laat jij zelf je ramen openstaan en heb je daardoor schade? Dan is dat niet gedekt. Dat geldt ook als de schade komt ontstaat doordat jouw huis niet goed is onderhouden. Denk aan een dak dat niet goed meer is of een verstopte dakgoot. Echte overstromingen door dijkdoorbaak zijn ook nooit verzekerd. Hiervoor krijg je wel een tegemoetkoming vanuit de overheid.

Schade door bliksem is ook gedekt

Als de bliksem inslaat kan je huis ook flink wat schade oplopen. Door de blikseminslag kan er bijvoorbeeld brand ontstaan. Maar ook als de bliksem in de buurt inslaat kan er schade ontstaan door overspanning van het stroomnetwerk. Elektrische apparaten kunnen door deze te hoge voltages kapotgaan. Schade door bliksem en overspanning wordt gelukkig ook vergoed door je opstalverzekering en inboedelverzekering.

Wat moet je doen als je waterschade hebt?

Meld de schade altijd zo snel mogelijk bij jouw woonverzekeraar. Des te eerder kan de schade verholpen worden en weet jij waar je aan toe bent. Probeer (zeker bij waterschade) de schade zo veel mogelijk te beperken zodat het niet erger wordt. Maak alles dus zo snel mogelijk schoon en droog.

Gooi nooit de beschadigde spullen weg. De kans is groot dat er een zogenaamde inspecteur van de verzekeraar langskomt om de schade te bekijken. Dan moeten de beschadigde spullen er nog wel zijn.

Voorkom schade met onze tips

Het beste is natuurlijk om de schade te voorkomen. Dat kun je doen met de volgende tips:

  • Doe je ramen goed dicht. Met het warme weer is het verleidelijk alles open te laten staan, maar doe dat alleen als je thuis bent. Het open raam is niet alleen aantrekkelijk voor inbrekers, maar vergroot ook de kans op waterschade.
  • Berg tuinmeubels, parasols en andere losse spullen in de tuin op. Bij sommige buien heb je ook windstoten die flinke schade kunnen opleveren.
  • Zorg voor goed onderhoud aan je huis. Hiermee kun je schade vaak voorkomen. Bezuinig hier dus niet op, want dat kan je uiteindelijk duur komen te staan.
  • Trek om bliksemschade te voorkomen, de stekkers uit stopcontacten en schakel de hoofdschakelaar uit. Vergeet ook de telefoon- en internetkabels niet los te trekken. Je kunt ook via deze kabels brand krijgen in huis na een inslag.

Terug naar het nieuwsoverzicht