Heeft u een vraag en wilt u graag in contact komen met onze medewerkers?

Of ga naar de contact pagina

Nieuws

Eigen risico bij stormschade

De financiƫle schade door storm kan flink oplopen. Wat wel en niet gedekt wordt en de hoogte van het eigen risico verschilt per verzekeraar. Maar weet jij eigenlijk hoe jij verzekerd bent voor stormschade?

Het zou toch zonde zijn als je straks je spaargeld moet gebruiken voor het herstellen van je dak.

Wat is storm eigenlijk?

Als je polisvoorwaarden naleest van verzekeringsmaatschappijen is de definitie van storm, wind met een windsnelheid van ten minste 14 meter per seconde (windkracht 7). Kijk je op de site van het KNMI, dan kennen zij gradaties van wind. Dat zit tussen windstil en orkaan in. Opvallend is dat het KNMI bij windkracht 7 spreekt van harde wind, terwijl verzekeraars het dan al hebben over storm. Heeft het KNMI over storm, is er sprake van windkracht 9.

Wanneer heb je stormschade?

Wanneer er door de storm (minimaal windkracht 7) schade wordt veroorzaakt aan je eigendommen en je hebt stormschade verzekerd met je opstalverzekering, dan wordt deze schade vergoed. Wel kijkt een schadebehandelaar van een verzekeraar serieus of er wel sprake is van schade. Een plaatselijke aannemer vraagt standaard bij het opstellen van een kostenoverzicht als een grap: "Is het stormschade of is het achterstallig onderhoud wat weg- of omgewaaid is?" Een grap, maar wel met een duidelijke boodschap. Wanneer het laatste duidelijk zichtbaar is, zal een verzekeraar met de schade-uitkering daar natuurlijk rekening mee houden.

Eigen risico

De standaard dekkingen van de opstalverzekering kent een eigen risico. Vaak is dit 2 promille van de verzekerde som met een minimum van € 227,- en een maximum van € 454,-.

Hanteren alle maatschappijen een eigen risico?

De eerder genoemde eigen risico is een vaak genomen standaard eigen risico. Toch zie je in polisvoorwaarden veranderingen. Er zijn inmiddels wel verschillen tussen verzekeraars. De één kan een standaard eigen risico van € 50,- voor alle risico’s hanteren (dus ook storm) en de ander € 150,- voor alleen stormschade. Ook zijn er maatschappijen waar het eigen risico afkoopbaar is. Tegen een meerpremie kan het eigen risico worden verlaagd naar een lager bedrag of wellicht naar geen eigen risico.
Zit je in een gebied waar er vaak sprake is van storm (hard wind volgens het KNMI), controleer dan eens wat jouw eigen risico is of vraag het na aan uw adviseur. Wellicht is het eenvoudig aan te passen naar een lager bedrag, zodat je bij een stormschade niet voor een verrassing komt te staan.

Vergelijk je opstalverzekering

Op zoek naar een goede en goedkope opstalverzekering? klik hier voor een gratis offerte en om de voorwaarden te vergelijken

 

 

Terug naar het nieuwsoverzicht