Heeft u een vraag en wilt u graag in contact komen met onze medewerkers?

Of ga naar de contact pagina

Nieuws

Rijvaardigheid en vergoeding van autoschade

Veel mensen zijn zich er bewust van dat je rijvaardigheid verslechtert wanneer je medicijnen slikt, je ziek bent of een andere beperking hebt. Maar waar ligt precies de grens wanneer je wel of niet mag rijden?

En vergoedt je autoverzekering eventuele schade dan wel?

In bepaalde situaties onverstandig om te gaan autorijden.

Als je een rijbewijs hebt, betekent dat niet dat je ook altijd geschikt bent om auto te rijden. Er kunnen altijd dingen veranderen in je situatie. Bij een gebroken been of arm zal je arts je waarschijnlijk afraden om achter het stuur te kruipen. Toch zijn er veel situaties te bedenken waarin het helemaal niet zo duidelijk is of het een probleem is om te rijden.


Autoverzekeraar kan weigeren schade te vergoeden

Je autoverzekeraar kan jouw medische situatie niet beoordelen. Zij zullen je dus geen uitsluitsel geven of je wel of niet mag rijden. Ook je arts zal niet zo snel een verklaring afgeven of je wel of niet mag autorijden, omdat hij of zij dan verantwoordelijk wordt gesteld. Je bent dus zelf verantwoordelijk om te bepalen of je wel of niet kunt autorijden. Aan de andere kant kan je verzekeraar wel weigeren om je schade te vergoeden als die vindt dat je niet rijvaardig was. Ze kunnen dit bijvoorbeeld roekeloos rijgedrag noemen.

CBR kan oordeel geven over jouw rijvaardigheid

Gelukkig is er een manier om toch duidelijkheid te krijgen over of je veilig kunt gaan rijden. Op de website van het CBR kun je een eigen verklaring invullen. In deze verklaring worden verschillende vragen gesteld over je fysieke en geestelijke gezondheid. Je kunt deze vragen invullen en versturen naar het CBR ter beoordeling. Zij kunnen op basis van je antwoorden beoordelen of je rijgeschikt bent, of dat je bijvoorbeeld een rijvaardigheidstest moet doen.
Heb je de vragen van de eigen verklaring eerlijk en volledig ingevuld en heeft het CBR beoordeeld dat je rijgeschikt bent? Dan zal je verzekeraar gewoon betalen als je een schade maakt.

 

Op zoek naar een werkelijk goede autoverzekering?

Klik hier voor ons mooie aanbod.

Terug naar het nieuwsoverzicht