Heeft u een vraag en wilt u graag in contact komen met onze medewerkers?

Of ga naar de contact pagina

Nieuws

UberPOP: nieuwe app voor particulier taxivervoer

UberPOP is een app waarmee iemand een voordelige autorit kan bestellen bij een particuliere bestuurder. Maar pas op: particuliere verzekeringen bieden geen dekking bij schade...

UberPOP zegt dat passagiers zich geen zorgen hoeven maken om schade tijdens het vervoer. ‘Je bent verzekerd van een veilige rit’, lezen we online. UberPOP stelt dat de particuliere chauffeurs die voor hen rijden altijd dekking hebben op hun eigen autoverzekering.
Maar particuliere autoverzekeringen sluiten betaald passagiersvervoer uit in de voorwaarden. Betaald passagiersvervoer is zakelijk gebruik en dat is niet verzekerd op de particuliere autoverzekering.

Schadeafwikkeling pakt bij uberPOP anders uit

Het klinkt natuurlijk goed: een app waarmee je snel een ‘ritje’ kunt regelen. Ook voor de autobezitter klinkt het aantrekkelijk. Het levert hem of haar een mooie bijverdienste op. Bij dit soort ritten is sprake van zakelijk gebruik van de auto. Kenmerken van zakelijk gebruik zijn: de betaalde dienst plus de screening en inschrijving van de chauffeurs.
Een particuliere automobilist heeft een particuliere autoverzekering. Dit betekent dat ritten met een zakelijk karakter niet verzekerd zijn op de particuliere autoverzekering. Zo zal de afwikkeling van een schade in de praktijk voor zowel de verzekerde als de passagier anders uit pakken. Voor de verzekerde kan dit bij (letsel)schade grote financiële gevolgen hebben.
Bij een schadegeval waarbij sprake is van een uberPOP-rit, betekent dit concreet:

  • cascoschade aan auto verzekerde: géén dekking.
  • WA schade: op grond van de WAM een vergoeding aan derden/passagier en vervolgens regres op verzekerde (de verzekeringsmaatschappij zal de schade verhalen op de verzekerde).
  • schade voor Inzittenden (SVI): geen dekking. De meerijdende passagier kan wel een beroep doen op de WAM-dekking. Schade aan de meerijdende passagier keert de verzekeraar uit conform de bepalingen in de WAM. Daarna volgt verhaal van schade op de verzekerde.

Bij uberPOP-chauffeurs vervalt de verzekeringsdekking

Blijkt bij het aangaan van een nieuwe verzekering of tijdens de looptijd van de particuliere personenautoverzekering dat de auto (gedeeltelijk) zakelijk wordt gebruikt? Dan is er geen dekking is tijdens deze ritten.

Nu geen verzekeringsdekking, maar wat brengt de toekomst?

Hoewel er nu geen dekking is vanuit de huidige particuliere autoverzekeringen realiseren we ons dat de pilot van uberPOP in Amsterdam duidelijk zal maken hoe dit soort initiatieven in de nabije toekomst in Nederland vorm krijgen. Daarom volgt Poliscounter deze ontwikkelingen op de voet.

 

Terug naar het nieuwsoverzicht